Freinetschool De Bothoven > Peuterplein

Peuterplein de Bothoven

Peuterplein de Bothoven  staat voor een veilige omgeving waarin peuters van 2 tot 4 jaar spelenderwijs kunnen leren en ontwikkelen. De pedagogisch medewerkers zorgen ervoor dat de kinderen met veel plezier naar het peuterarrangement komen en dat zij worden uitgedaagd door middel van leuke en zinvolle (thematische) activiteiten en interessante materialen.

Ons doel is om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden richting primair onderwijs. We werken daarom nauw samen met basisschool de Bothoven en vormen samen een Integraal Kindcentrum. Er is regelmatig contact tussen de basisschool en het Peuterplein waardoor de overgang tussen het Peuterplein en de basisschool zo vloeiend mogelijk verloopt. Basisschool De Bothoven werkt volgens de visie van Celestin Freinet. Deze visie sluit goed aan bij de visie van Peuterplein de Bothoven. Binnen het peuterarrangement zult u dan ook een aantal aspecten terugvinden vanuit de Freinetvisie en zal dit voor de nabije toekomst meer zichtbaar worden en vorm krijgen op de werkvloer, in de werkwijze en in de benadering van kinderen van onze medewerk(st)ers.

Kinderen zijn van nature leergierig. Ze gaan op ontdekkingstocht, voelen, proeven, leren met vallen en opstaan, staan open voor de wereld.  Dit proberen we bij Peuterplein de Bothoven vast te houden door de ervaringen van kinderen als startpunt te nemen, hen hun eigen belevenissen te laten onderzoeken en deze zelf te structureren om zo het geleerde vast te houden. Op deze manier gaan kinderen aan de slag met dat wat hen echt bezighoudt. Uit uw eigen ervaring weet u ook dat als u in iets opgaat, iets beleeft, u het veel sneller, beter en met meer diepgang leert. Dat is wat we met onze kinderen bij het peuterplein De Bothoven doen. Freinet zei: ‘zelf gekozen bezigheden geven meer voldoening – zelfs al zijn die taken soms moeilijker dan opgelegde.’